Syurga Laut Pulau Manukan Di Taman Negara Sabah

Pulau Manukan adalah pulau kedua terbesar di Taman Negara Tunku Abdul Rahman, taman laut negara yang pertama di Malaysia. Ia terletak di negeri Malaysia Timur Sabah, hanya di luar pantai Kota Kinabalu dan mudah diakses oleh bot. Sekiranya dilihat dari udara, pulau ini kelihatan seolah olah seeokor ikan lumba lumba ataupun seperti bentuk boomerang.

Manukan adalah pulau yang paling popular di kalangan penduduk Kota Kinabalu. Manukan mempunyai beberapa persisiran pantai yang baik sepanjang bahagian pantai selatan. Pantai terbaik adalah di hujung timur pulau ini . Pesisir Manukan adalah terumbu karang, yang sesuai untuk snorkeling, menyelam dan berenang. Keindahan pulau ini memang terserlah pada keputihan pasir dan kejernihan airnya yang menghadap Laut China Selatan.

Daripada 5 pulau yang membentuk Taman Negara TunkuAbdul Rahman, Pulau Manukan mempunyai kemudahan pelancongan yang paling membangun, iaitu termasuk 20 unit chalet, rumah kelab, dan beberapa restoran dan pusat menyelam. Kemudahan rekreasi termasuk kolam renang, padang bola sepak, bola tampar dan gelanggang sepak takraw . Kemudahan infrastruktur termasuk sistem perbekalan air, elektrik , loji penyahgaraman , sistem pembetungan , dan juga telefon awam solar. Pulau ini dilingkungi dengan tumbuh-tumbuhan tebal dan mempunyai laluan untuk mendaki.

Jesselton Point Ferry Terminal di pusat bandar Kota Kinabalu adalah terminal feri bagi pelancong untuk menuju ke Pulau Manukan dan juga pulau pulau lain di Taman Negara Marin Tunku Abdul Rahmanl. Terminal feri ini juga merupakan pusat berlepas bagi pelancong yang menginap di Pulau Manukan Resort . Disebabkan kedudukan pulau ini tidak jauh dari tanah besar anda dapat melihat dengan jelas bangunan bangunan tinggi di bandar raya Kota Kinabalu.

Bagaimana Untuk Ke Pulau Manukan?

Masa perjalanan dengan bot laju dari Kota Kinabalu ke Jeti Pulau Manukan mengambil masa kira-kira 20 minit. Bot laju bertolak dari terminal Kota Kinabalu Ferry (Terminal Feri Jesselton Point) dan masa perkhidmatan ialah 8:30 pagi hingga 4:15 petang. Tiket boleh dibeli di Jeti.

Aktiviti Di Pulau Manukan

Keindahan semula jadi Pulau Manukan menjadi syurga kepada peminat aktiviti laut seperti snorkeling, menyelam dan berenang selain aktiviti pengembaraan untuk semua pengunjung.

KolamRenang (Jika anda mengambil penginapan Homestay)
Kolam renang adalah direka khas untuk bersantai dan berjemur dengan nafas mengambil suasana persekitaran di pulau itu.

Fotografi
Dengan sumber flora dan fauna, dilengkapi dengan pantai berpasir keemasan menghadap ke Laut China Selatan, Pulau Manukan adalah harta karun untuk peminat fotografi.

Jogging
Dengan angin menyegarkan dan persekitaran hutan yang menyegarkan, berjoging pada waktu petang sekitar Pulau Manukan adalah amat mengujakan.

Berenang
Persisiran pantai yang membentang panjang berhadapan dengan lautan biru sentiasa menanti kedatangan anda. Berenang dan menikmati air laut yang suam-panas bersamarakan-rakan dan keluarga sungguh mengasyikkan sehingga melupakan segala tekanan waktu bekerja.

Beach Games
Popular di kalangan tetamu, permainan pantai menawarkan anda yang terbaik dalam keseronokan dan keseronokan setiap kali .

Menyelam
Untuk minda intuitif dan kekasih laut, aktiviti menyelam boleh didapati atas permintaan.

Glass Bottom Boat pelayaran
Ideal untuk kumpulan dan keluarga ekspedisi, menaiki bot kaca bawah membawa anda di seluruh Tunku Rahman Taman Laut Abdul kepada saksi yang terbaik daripada hutan air dan semua yang tinggal di dalamnya.

Memerhati burung
Cari semua spesies eksotik burung yang tinggal di tengah-tengah hutan hujan Manukan Island.

Memberi makan ikan
Para tetamu di jeti diberi sambutan hangat oleh pelbagai bedazzling pulau itu ikan !

Sukan air
Bagi aktiviti-aktiviti yang lebih ekstrem, sukan air seperti menyelam skuba, parasailing, banana boat dan banyak lagi akan pasti untuk mendapatkan mengepam adrenalin anda .

Perjalanan snorkeling
Snorkeling di sekitar pulau ini menjanjikan keseronokan hanya sebanyak dengan banyak untuk melihat .

P’rahu Restoran
Waktu Operasi: 07:30-10:00 , BBQ makan tengah hari adalah dari 12.00 tengah hari hingga 2.30

Matahari Terbit & Terbenam
Keadaan pulau lebih menarik apabila anda berkesempatan melihat waktu terbit dan terbenamnya matahari.

Kemudahan Kepada Pengunjung dan Pelancong

Meja dan tempat duduk kayu yang selesa turut disediakan di sepanjang pantai bagi kemudahan pengunjung yang datang bagi tujuan perkelahan bersama keluarga atau untuk berehat sebentar selepas penat bermain air.

Sementara itu, Pulau Mamutik juga mempunyai tarikan yang tidak kurang hebatnya. Dahulu, ia kurang popular ekoran kekurangan kemudahan dan kelengkapan aktiviti sukan tetapi kini persediaannya menarik perhatian pengunjung dilihat semakin mendahului Pulau Manukan dan Sapi.

Ruang berehat, tandas, kedai cenderamata dan kafe kecil mudah ditemui di sekitar Pulau Mamutik bagi memenuhi keperluan pengunjung. Uniknya, reka bentuk bangunan dan kemudahan itu kelihatan agak serupa dengan yang terdapat di Pulau Sapi.

Persamaan itu sebenarnya menjadi kelebihan setiap kali tiba musim puncak kerana kesesakan di sesebuah pulau dapat dielakkan dengan adanya tarikan serupa di pulau-pulau berhampiran.

Untuk menghabiskan detik santai, lokasi yang wajib dilawati ialah kafe-kafe berkonsep terbuka. Sambil dibuai bayu laut, harga hidangan yang dikenakan adalah berpatutan dan tidak seperti kebanyakan pulau peranginan yang cenderung mengenakan harga tinggi.

Keindahan pantai juga menjadi pertaruhan di Pulau Mamutik. landskap hijau dari pokok daun hiasan dan pokok sena banyak melatari pemandangan pulau lantas mencipta suasana yang redup dan damai.

Terdapat juga kumpulan pelancong yang berkunjung ke sini sekadar untuk mengadakan aktiviti barbeku bersama keluarga dan rakan-rakan. Semua pakej barbeku yang seronok dan menyelerakan turut disediakan oleh operator pelancongan

pengunjung akan disambut oleh ramai operator pelancongan yang menawarkan perkhidmatan jelajah pulau dengan bot, sukan pantai dan rekreasi marin.

Leave a Reply